Brageprisen 2016

Dato: 23. november 2016

Sted: Dansens hus

Skjønnlitteratur

Tittel: For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges

Forfatter: Kyrre Andreassen

Forlag: Gyldendal

Tittel: Døden og andre tiggere

Forfatter: Anne Helene Guddal

Forlag: Kolon forlag

Vinner 2016

Tittel: Vær snill med dyrene

Forfatter: Monica Isakstuen

Forlag: Tiden forlag

Med et presist språk og en leken form løftes et aktuelt tema opp i lyset med Monica Isakstuens bok. Vær snill med dyrene er en bok om Karen, hennes datter, en skilsmisse og livet med barnefordelingen som følger i kjølvannet. For det er her, i tiden etter oppløsningen, Isakstuen finner drivkraften til sin bok. «Hvordan skrur man av og hvordan skrur man på «, spør Karen seg i møte med den nye hverdagen, der hun bare halve tiden får være mor til sin datter – noe som hittil har vært hele hennes identitet. Med en språklig utforskning som nærmer seg punktromanen, får vi innblikk i et rikholdig spill av sinnsstemninger og erfaringer som ofte strider mot både forventning og fornuft. Ved hjelp av ironi og en språklig formidlet sviktende logikk utvider hun vår forståelse av hvordan en slik oppsplittende situasjon kan erfares. Isakstuens overraskende sammenstillinger og usammenhengende resonnement får leseren til å undres over morens situasjon. Den språklige fremstillingen utvider historien, løfter det opp fra hverdagen og viser det frem for oss gjennom en linse av korthugde formuleringer og insisterende gjentagelser. Forfatteren lykkes med å åpne opp til større rom og nye måter å snakke på om erfaringer av oppbrudd og splittelse med sin finskårne, undrende og overraskende prosa.

Nominerte bøker

Tittel: Wunderkammer (27 kataloger)

Forfatter: Nils Christian Moe-Repstad

Forlag: Flamme Forlag

Barne- og ungdomsbøker

Tittel: Danielle

Forfatter: Ida Jackson

Forlag: Aschehoug

Vinner 2016

Tittel: Ungdomsskolen

Forfatter: Anders Kvammen

Forlag: No Comprendo Press

Norske tegneserier holder generelt høy kvalitet, og både Inga Sætre og Steffen Kverneland har tidligere vunnet Brageprisen for sine utgivelser. Tegneserieromanen Ungdomsskolen befinner seg i det samme toppsjiktet. Tiden har kommet for å begynne på ungdomsskolen, og det blir slett ikke som Aksel har trodd. Han blir plaget av andre i klassen, venner vender ham ryggen og han sliter med å finne sin plass. Heldigvis har han en varm familie som støtter ham, og en grei yndlingsfetter. Men når en tragedie inntreffer, blir det enda mer som må takles i en allerede kjip hverdag. Anders Kvammen debuterer med en ungdomsskildring av de sjeldne. Den er satt til tidlig nittitall, men føles tidløs, troverdig og gjenkjennelig. Med enkle virkemidler formidler Kvammen et vell av følelser. Landskap og skyggebruk henger sammen med sinnsstemningene og hendelsene. Det blir aldri overforklarende, bare sårt, ømt, hjerteskjærende og sant. Godt sett, godt fortalt og godt formidlet.

Nominerte bøker

Tittel: Eg er eg er eg er

Forfatter: Ruth Lillegraven

Forlag: Det norske Samlaget

Tittel: Slagside

Forfatter: Heidi Sævareid

Forlag: Gyldendal

Sakprosa

Tittel: Da postmodernismen kom til Norge

Forfatter: Bjarne Riiser Gundersen

Forlag: Flamme Forlag

Tittel: En fremmed ved mitt bord

Forfatter: Ivo de Figueiredo

Forlag: Aschehoug

Tittel: Utilregnelighet. En historie om rett og medisin

Forfatter: Svein Atle Skålevåg

Forlag: Pax forlag

Vinner 2016

Tittel: To søstre

Forfatter: Åsne Seierstad

Forlag: Kagge forlag

«Han røykte. Han våket. Iblant kollapset han, for plutselig å våkne søkkvåt av et mareritt. Han var tilbake i docella, han følte kniven mot strupen, eller han styrtet etter døtrene som løp fra ham».

To søstre er ei djupt gripande historie om ein somalisk far som opplever det uforståelege: Døtrene valde bort fred og demokrati i Noreg, for å gifte seg med jihadistar i Syria. Teikna på radikalisering gjekk familien hus forbi. Lærarane på vidaregåande skule trudde at dei muslimske jentene vart tvunge til å bere niqab. Det er forteljande journalistikk på sitt beste når historia om enkeltmennesket utvidar vår forståing for komplekse samfunnsfenomen, og metodiske og etiske refleksjonar får rom, her i eit etterord. Seierstad lukkast stort i å dokumentere framveksten av radikaliserte miljø i Noreg, og korleis krigen for Den Islamske Staten riv familien i Bærum, og landet Syria, i stykkje.

Nominerte bøker

Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge

Tittel: Dyr. Helt vilt – og temmelig tamt

Forfatter: Åshild Skadberg

Forlag: Cappelen Damm

Vinner 2016

Tittel: Fest og feiring

Forfatter: Gudny Ingebjørg Hagen og Malgorzata Piotrowska (ill.)

Forlag: Cappelen Damm

Fest og feiring er et stort og gjennomarbeidet verk som løfter fram rikdommen i det kulturelle mangfoldet. Å fortelle om de store verdensreligionene med de største feiringene som inngangsportal er både klokt og praktisk med tanke på hverdagen i barnehager og skoler. De fem bindene er viet hver sin religion, med hver sin familie, hver sin hovedperson. De enkle historiene som faktastoffet er vevet inn i, er nøkterne, men inneholder også spenningsmomenter som er ypperlig tilpasset til de eldste barnehagebarna og de yngste skolebarna.  Illustratør Piotrowska har utfoldet seg med varme farger, glade streker og komposisjoner som gjør at leseren stadig oppdager noe nytt. Bøkene fremstår estetisk som vakre overflødighetshorn med et vell av informative detaljer. Verket støtter opp om integreringsarbeid i praksis, uten at det presses på leseren.  Dette kunstneriske og pedagogiske verket framstår som et resultat av et særdeles fruktbart samarbeid mellom tekstforfatter og illustratør.

Nominerte bøker

Tittel: Hvor gammel blir en tiger?

Forfatter: Bjørn Arild Ersland og Per Dybvig (ill.)

Forlag: Cappelen Damm

Tittel: Skriv genialt!

Forfatter: Steffen R.M. Sørum, Eldrid Johansen og Ingrid dos Santos (ill.)

Forlag: Aschehoug

Hedersprisen 2016: Elisabeth Aasen

Årets hedersprisvinner er en fagbokforfatter og oversetter, som også har vist seg som en sterk formidler av andres litteratur.

Da prisvinneren begynte i læreryrket på 1970-tallet besto pensum i norsk litteratur stort sett av mannlige forfattere. Og gjennom skolens lærebøker var det lett å få inntrykk av at det ikke hadde eksistert andre kvinnelige forfattere enn ”de fire store” – Amalie Skram, Camilla Collett, Cora Sandel og Sigrid Undset. Tradisjonelle akademiske kilder var nærmest ikke-eksisterende, og hedersprisvinneren ble henvist til å tråle landets antikvariater på jakt etter fortidens kvinnelige forfattere.

I 40 år har hun jobbet trofast og målbevisst med sitt prosjekt: å finne kvinnene litteraturhistorien glemte. Historien måtte skrives om. Kvinnene måtte skrives inn.

Med årene har hun skrevet flere innsiktsfulle biografier og verk som har bidratt til å rette opp det skjeve inntrykket. Prisvinneren har tatt på seg rollen som folkeopplyser og hun har åpnet mange nordmenns øyne for forfattere som Conradine Dunker, Vilhelmine Ullmann, Ragna Nielsen og Magdalene Thoresen.

Hun er fremdeles en aktiv skribent og foredragsholder, i en alder av 81 år. Brages hederspris 2016 går til Elisabeth Aasen.

Juryer 2016

Skjønnlitteratur

Jahn Holljen Thon (juryleder)
Geir Vestad
Sissel Anita Holtet
Nora Nordskar Hoel

Barne- og ungdomsbøker

Marius Emanuelsen (juryleder)
Ragnhild Malfang
Øystein Espe Bae
Heidi Grønningsæther

Sakprosa

Odd M. Karlsen (juryleder)
Gudmund Skjeldal
Solveig Ragnhild Brandal
Mona Eklund

Åpen klasse: Sakprosa for barn og unge

Anne Horn (juryleder)
Lars Lervik
Mette Hofsødegård