Brageprisen 2015

Dato: 8. desember 2015

Sted: Dansens hus

Skjønnlitteratur

Tittel: Liljekonvallpiken

Forfatter: Anne Oterholm

Forlag: Forlaget Oktober

Tittel: Rønneimperiet

Forfatter: Hanna Dahl

Forlag: Gyldendal

Vinner 2015

Tittel: Magnet

Forfatter: Lars Saabye Christensen

Forlag: Cappelen Damm

Med Magnet leverer Lars Saabye Christensen en typisk Lars Saabye Christensen-roman, men samtidig også ikke. Her er et oppkomme av ideer, dette er skriveglede og alvor. Det som starter som en oppvekstroman og en kjærlighetshistorie, endrer snart form og blir en velskrevet murstein full av referanser og samfunnskritikk. Med en forkjærlighet for pussige hovedpersoner med sjarmerende navn, tar forfatteren oss med inn i annen verden. Temaene er seriøse, men allikevel er det noe komisk i alvoret, både i formuleringer og observasjoner. Her er tunge temaer og lett språk, og dialoger som på mesterlig vis lar personene tre frem for leseren gjennom samtalene de fører. Saabye Christensen peker på tidstypiske elementer, alt deilig gjenkjennbart. Samtidig gir forfatteren god plass til refleksjon. Hovedpersonen går på akkord med det han vil på grunn av kjærligheten, men hvilke konsekvenser har det for et menneske i det lange løp?

Nominerte bøker

Tittel: Å resirkulere lengselen, avrenning foregår

Forfatter: Inger Elisabeth Hansen

Forlag: Aschehoug

Barne- og ungdomslitteratur

Tittel: Minnesota og støvet

Forfatter: Kjartan Hjulstad

Forlag: Gyldendal

Vinner 2016

Tittel: Reserveprinsesse Andersen

Forfatter: Torun Lian og Øyvind Torseter (ill)

Forlag: Aschehoug

Reserveprinsesse Andersen er Torun Lians andre bok om Alice Andersen, en sterk og original barnebokkarakter. Handlingen i boka er lett gjenkjennelig for de fleste. Det er sommeravslutning på skolen og klassen skal framføre skuespill foran foreldre, besteforeldre og søsken. Dagens samfunn vil gjerne at barn og unge skal nyte å stå på en scene og underholde. Men skolejenta Alice er sjenert og innadvendt. Hun gruer seg så hun er kvalm. Alice er dyktig til å ha lave tanker om seg selv, og slik hun selv ser det, synes til og med familien hennes at hun sier og gjør mye rart. Heldigvis finnes det trøst, for eksempel å gjemme seg under dyna eller lese litt i Alice i eventyrland. Og er hun riktig heldig, får hun være sammen med nabogutten Iver. Boka er fylt med humor, ofte mørk humor og er treffende og utdypende illustrert av illustratør Øyvind Torseter. Vi finner mange formuleringer som nesten kan fungere som små dikt. Et eksempel: «Det er lett som sommerskyer for Alice å lære seg ting utenat, og særlig når hun lærer det til melodier». I rollen som prinsesse er Alice en dårlig vinner. Men som litterær figur, formidlet av Torun Lian, er hun ganske uimotståelig, både verbalt og for sin sjenerte opptreden på den litterære scene.

Nominerte bøker

Tittel: Slipp hold

Forfatter: Heidi Sævareid

Forlag: Mangschou

Tittel: Yoko Onur – et balleliv

Forfatter: Ayse Koca

Forlag: Omnipax

Sakprosa

Vinner 2015

Tittel: Havboka

Forfatter: Morten Strøknes

Forlag: Forlaget Oktober

«Tre og en halv milliard år skulle det ta fra første primitive livet utviklet seg i havet, til Hugo Aasjord ringte meg en sen lørdagskveld i juli mens jeg var i et livlig middagsselskap i Oslo sentrum.» I Havboka forteller Morten Strøksnes den spennende historien om fire forsøk på å fange håkjerring i Vestfjorden. Fiskehistoriene rammer inn fire årstider i Nordland, og skildrer skarpt alt liv som yrer over og under havoverflaten, men også et vennskaps mange faser. Aller mest spenner forfatteren det store lerretet for våre liv; dypet som vi stammer fra, men som vi likevel ikke kjenner fullt ut. På suverent vis vever Strøksnes fyr- og kysthistorie, idé- og litteraturhistorie sammen med både drømmeskildringer og poetiske beskrivelser av vann og sjø, og minner oss om vårt hopehav med alt liv, og vårt felles opphav.

Nominerte bøker

Tittel: Min fetter Ola og meg

Forfatter: Arne Schrøder Kvalvig

Forlag: Kagge Forlag

Tittel: Storbarnsliv

Forfatter: Guro Hoftun Gjestad

Forlag: Forlaget Oktober

Tittel: En flukt som aldri tar slutt

Forfatter: Åse Brandvold

Forlag: Forlaget Manifest

Åpen klasse: Krim

Tittel: Kistemakeren

Forfatter: Frode Granhus

Forlag: Schibsted Forlag

Vinner 2016

Tittel: Kureren

Forfatter: Kjell Ola Dahl

Forlag: Gyldendal

Kureren er Kjell Ola Dahls tilbakevending til krimsjangeren, og en historisk krim av høy kvalitet. Hendelser under andre verdenskrig danner bakgrunn for en fortelling på to tidsplan; krigsårene og 1967. Avstikkere til vår egen tid inkludert. I 1942 er de to venninnene Ester og Åse unge voksne. Ester, som er jødisk, må rømme til Sverige etter at en angiver nær har fått henne i tyskernes klør. Åse har barn med en motstandsmann «på skauen», men en gammel venn fra hjembygda entrer også scenen. Like etter blir Åse funnet myrdet. I 1967 bringes aktørene fra den gang sammen igjen. Den løsningen på krigens mordgåte som skrives fram, er like elegant og logisk troverdig som boka er velskrevet.

Kjell Ola Dahl gir leserne tette bilder av okkupasjonens Oslo, men også av 60-tallet og flyktningmiljøet i Sverige. Krigens moralkodeks står sentralt i ei bok der spenningsoppbyggingen er upåklagelig, mens forfatterens språk forblir nøkternt og saklig.

 

Nominerte bøker

Tittel: Mere blod

Forfatter: Jo Nesbø

Forlag: Aschehoug

Tittel: Brødrene Vega

Forfatter: Lars Lenth

Forlag: Kagge Forlag

Hedersprisen 2015: Einar Økland

Det finnes forfattere som kunne vært nominert i samtlige klasser Brageprisen har. Det er en slik forfatter vi vil hedre i dag. Forfatteren har, gjennom et langt forfatterskap, vist seg som en av våre beste lyrikere, dramatikere, barnebokforfattere, ungdomsbokforfattere, novellister, essayister, romanforfattere og sakprosaforfattere

Ved siden av sitt forfatterskap, har dagens hedersprisvinner vært en viktig litteraturkritiker og konsulent for en hel generasjon forfattere. Forfatteren var også sentral i kretsen rundt tidsskriftet «Profil».

Formidling av andres litteratur har alltid vært viktig for hedersprisvinneren vår. Så var han også en av de tre som tok initiativet til å opprette Norsk Forfattersentrum i 1968.

I tillegg til Nynorsk barnelitteraturpris, Kritikerprisen for barne- og ungdomslitteratur, Kultur- og kirkedepartementets billedbokpris, Språklig samlings litteraturpris, Askeladdprisen, Aschehougprisen, Melsom-prisen, Nynorsk litteraturpris, Blixprisen, Doblougprisen, Samlagsprisen og Gyldendalprisen, kan vi fra nå av legge Brages hederspris til lista over priser som denne forfatteren har fått.

Dessuten er han sannsynligvis den eneste norske forfatteren som bor i en vei kalt opp etter seg selv: Einar Øklands veg i Sveio.

Juryer 2015

Skjønnlitteratur

Jahn Holljen Thon (juryleder)
Geir Vestad
Linn Almén
Grete Stuevold Madsbakken

Barne- og ungdomsbøker

Harald Bache-Wiig (juryleder)
Gjertrud Øvland
Synne-Eline Loftesnes
Marius Emanuelsen

Sakprosa

Gudmund Skjeldal (juryleder)
Oddbjørn Snekkerbakken
Mona Eklund
Karianne Bjellås Gilje

Åpen klasse

Jannicke Røgler (juryleder)
Cis-Doris Andreassen
Leif Ekle