Skjønnlitteratur
Jan Askelund
Elisabeth Svånå
Hilde Heradstveit
Ole Karlsen
Tittel: Kjøkkendikt
Forfatter: Kjartan Hatløy
Forlag: Forlaget Oktober
Tittel: Nordaustpassasjen
Forfatter: Kjartan Fløgstad
Forlag: Gyldendal
Tittel: Syngja
Forfatter: Lars Amund Vaage
Forlag: Forlaget Oktober
Dette er en modig roman som opphever skillet mellom forfatter og forteller, der fiksjon og kunstskriving makter å gjøre det unevnelige begripelig og det tabuiserte uttalt. Syngja handler om en fars (og families) reaksjoner etter hvert som han med sorg – og hele registeret av sorgreaksjoner – må ta inn over seg at hans språkløse, hjelpeløst autistiske datter vil forbli slik, at «våre liv låg i hennar hender». Det setter han, som lever av å skrive, språk på. Romanen går i rette med rådende atferdsferdsterapi, men er overveldende en personlig beretning om og refleksjon over en fars forhold til en datter, til liv, språk, verdier, moral. Det er formidlet med forsonet kjærlighet til den andre, i et sterktsansende språk som hele tiden reflekterer over egen skrift.
Tittel: Flytterester
Forfatter: Cecilie Løveid
Forlag: Kolon forlag
Tittel: Hullet
Forfatter: Øyvind Torseter
Forlag: Cappelen Damm
Tittel: Iben og forvandlingen
Forfatter: Geir Gulliksen og Anna Fiske (ill.)
Forlag: Aschehoug
Tittel: Jakob og Neikob. Tjuven slår tilbake
Forfatter: Kari Stai
Forlag: Samlaget
Med Jakob og Neikob har Kari Stai skapt to særegne bildebokfigurer som er bærere av både tradisjon og nyskapning. Boka er helhetlig og gjennomført ned til minste detalj, og den spennende historien om hvordan Jakob og Neikob fanger tyven formidles med suveren stilsikkerhet. Gjennom et effektivt språk, stram struktur og mye humor, inviterer Stai små og store til refleksjon rundt to av våre viktigste begreper – ja og nei. Et forbilledlig eksempel på hvor mye småbarnslitteraturen kan romme, og en estetisk nytelse i all sin enkelhet.
Tittel: Svalene under isen
Forfatter: Gaute Heivoll og Lisa Aisato (ill.)
Forlag: Cappelen Damm
Tittel: En norsk tragedie
Forfatter: Aage Borchgrevink
Forlag: Gyldendal
Tittel: I dette landskap
Forfatter: Tor Eystein Øverås
Forlag: Gyldendal
Tittel: Maos rike. En lidelseshistorie
Forfatter: Torbjørn Færøvik
Forlag: Cappelen Damm
Mao revolusjonerte verdens mest folkerike land og ble en ledestjerne for norske venstreradikale. Nå er det snart 40 år siden formann Mao døde, og nyere forskning og enkeltmenneskers skildringer har gitt oss et klarere bilde av hva som skjedde i Kina under hans ledelse. Med utgangspunkt i dette materiale forteller Torbjørn Færøvik en viktig og dramatisk historie om det forrige århundret. Styrken ved boka er dens solide kildegrunnlag som gjør forfatteren i stand til å fullføre sitt ambisiøse prosjekt: Å beskrive lidelsene uten ideologisk omsvøp. Forfatteren er en av våre fremste sakprosaister, og i Maos rike kombinerer han omfattende kunnskaper og sin særegne evne til å fortelle historier. Resultatet er en levende og kritisk beretning om menneskelig lidelse under Maos styre.
Tittel: Trond Bolle. Alles helt, min mann
Forfatter: Jon Gangdal og Bjørg Gjestvang
Forlag: Kagge Forlag
Tittel: Hunger
Forfatter: Harald Rosenløw Eeg
Forlag: Aschehoug
Tittel: Inn i elden
Forfatter: Aina Basso
Forlag: Samlaget
Tittel: Lille ekorn
Forfatter: Linn T. Sunne
Forlag: Gyldendal
Hva skjer når du vil bli sett, men ikke ser hvor galt det kan gå? Når du er flink til alt, men likevel ønsker deg noe mer? På en overbevisende måte går Linn T. Sunne inn i en ung jentes møte med en overgriper. Hun går inn i et vanskelig og vondt tema, men fristes ikke til å dvele ved det vonde. Sunne stoler på dramatikken som ligger i temaet. Og på en enkel, men nyansert måte åpner boken opp temaet for unge lesere. Lille ekorn er en stramt komponert og presist skrevet fortelling sett fra en ung jentes ståsted. Miljøet og personene vil virke gjenkjennelig på unge og eldre lesere. Dette er noe som kunne hendt i et hvilket som helst miljø. Lille ekorn er en viktig bok.
Tittel: Sangen om en brukket nese
Forfatter: Arne Svingen
Forlag: Gyldendal
Prisen tildeles en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur.
Årets hedersprisvinner går i år til en forfatter, og det er ingen tvil om at vedkommende oppfyller disse kriteriene. Dette voksen-forfatterskapet tilhører et av de lengste og mest omfangsrike i norsk samtidslitteratur, og er trolig også et av de mest leste og omdebatterte. På forbilledlig vis har forfatteren gjennom hele forfatterskapet klart å holde seg aktuell og stadig også kontroversiell, og ofte satt fingeren på kulturens smertepunkter før noen andre.
Faldbakken var blant de første til virkelig å sette søkelys på hva det innebærer å være en moderne mann. Det seneste tiåret har han videreført mange av sine sentrale motivkretser i et rikt krimforfatterskap. Vi snakker om mannen som gjennom storverket Uår, og gjennom sterkt kontroversielle romaner som Insektsommer, Sin mors hus, Bryllupsreisen og Adams dagbok, har gitt enestående bidrag til samtidslitteraturen og den offentlige samtalen.
Jan Askelund
Elisabeth Svånå
Hilde Heradstveit
Ole Karlsen
Maya Troberg Djuve
Siri Odfjell Risdal
Karin Beate Vold
Jan-Frode Brenna-Hansen
Eric Tollu
Silje Grøtan Torp
Mona Ringvej
Marius Wulfsberg
Karen Nystøyl
Åse Marie Ommundsen
Bjarte Bakken